Blogerka poleca
Chocolate con churros - hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Churros to tradycyjna, hiszpańska przekąska z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju. Często porównuje się je do naszych pączków, znacznie jednak różnią się od nich kształtem – powinny być podawane w formie „patyczków” o przekroju gwiazdy. Oprószone cukrem z cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym są ponoć ulubioną śniadaniową przegryzką mieszkańców słonecznej Hiszpanii. Jeśli jeszcze czujecie wakacyjny klimat, lub chcecie powspominać letnie wojaże – ten przepis jest dla Was!
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Średnie
Składniki
Churros (ok. 45 szt.):
- 13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski
- 250ml wody
- 75g masła
- 140g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 3 jajka
- olej słonecznikowy (do smażenia)
Posypka:
- 80g cukru do wypieków Cukier Królewski
- 1 łyżeczka cynamonu
Sos czekoladowy:
- 80g czekolady deserowej
- 125ml śmietanki kremówki
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
1
krok
Wodę, cukier i masło podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia składników. Zmniejszamy płomień palnika na średni, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą, zaczynamy energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolite ciasto zbijające się w kulę. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do ciasta roztrzepane w miseczce jajka, miksujemy. Z początku ciasto będzie rzadkie, szybko jednak zacznie gęstnieć – aby churros trzymały kształt, masa musi być naprawdę gęsta. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, lub po prostu do grubego foliowego woreczka z obciętym końcem. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej – powinno być go tyle, by ciasto swobodnie pływało po powierzchni. Jak najbliżej tafli oleju wyciskamy z rękawa paseczki o długości ok. 10 cm, odcinamy ciasto od tylki nożyczkami. Gdy tylko jedna strona churro się zarumieni, obracamy go na drugą stronę. Wyławiamy i odsączamy z tłuszczu kładąc pączka na papierowym ręczniku.

2
krok
W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, oprószamy churros z każdej strony.

3
krok
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy do

Składniki
Churros (ok. 45 szt.):
- 13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski
- 250ml wody
- 75g masła
- 140g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 3 jajka
- olej słonecznikowy (do smażenia)
Posypka:
- 80g cukru do wypieków Cukier Królewski
- 1 łyżeczka cynamonu
Sos czekoladowy:
- 80g czekolady deserowej
- 125ml śmietanki kremówki
- 1 szczypta soli
Smacznego !
Tartaletki kokosowo-cytrynowe
Batoniki owsiane z malinami
Racuchy owsiane z jabłkami
Tarta bez pieczenia z owocami