Blogerka poleca
Brownie z warstwą dyniową
Czekolada w połączeniu z... dynią. Brzmi odważnie i niebanalnie, ale smakuje wybitnie! Wypróbujcie nasz przepis na brownie z dyniową warstwą!
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Ciasto na blachę 21x24cm:
- 185 g czekolady gorzkiej 65%
- 185 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 200 g cukru trzcinowego Królewski
- 85 g mąki pszennej
- 40 g gorzkiego kakao
Warstwa dyniowa:
- ok. 300 g dyni
- 150 g sera twarogowego
- 25 g miękkiego masła
- 40 g cukru trzcinowego Królewski
- 150 g puree z dyni
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie
1
krok
Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku w 200°C przez ok. 30-40 minut. Całość następnie zblendować.
2
krok
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i serkiem. Dodać żółtko, puree z dyni oraz przyprawę do piernika i cynamon. Całość wymieszać na gładką masę.
3
krok
Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C góra-dół, a formę wyłożyć papierem do pieczenia.
4
krok
Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta. Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie, aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.
5
krok
Do masy wsypać przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do formy.
6
krok
Małymi porcjami nakładać masę dyniową po całej powierzchni ciasta. Za pomocą widelca lekko wymieszać po powierzchni z ciastem Brownie. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ciasto przez 35-40 minut. Po wyjęciu poczekać aż ostygnie, dopiero kroić.

Składniki
Ciasto na blachę 21x24cm:
- 185 g czekolady gorzkiej 65%
- 185 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 200 g cukru trzcinowego Królewski
- 85 g mąki pszennej
- 40 g gorzkiego kakao
Warstwa dyniowa:
- ok. 300 g dyni
- 150 g sera twarogowego
- 25 g miękkiego masła
- 40 g cukru trzcinowego Królewski
- 150 g puree z dyni
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
Smacznego !
Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami
Odwrócone ciastka żurawinowe
Sernik potrójnie czekoladowy z nutą piernikową
Orzeźwiający krem limonkowy