Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

#KrólewskieiProste Na słodko Ciasto Czekolada Jajko Mąka Masło

Blogerka poleca

Brownie z warstwą dyniową

Czekolada w połączeniu z... dynią. Brzmi odważnie i niebanalnie, ale smakuje wybitnie! Wypróbujcie nasz przepis na brownie z dyniową warstwą!

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Na słodko Ciasto Czekolada Jajko Mąka Masło

Składniki

Ciasto na blachę 21x24cm:

  • 185 g czekolady gorzkiej 65%
  • 185 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g cukru trzcinowego Królewski
  • 85 g mąki pszennej
  • 40 g gorzkiego kakao

Warstwa dyniowa:

  • ok. 300 g dyni
  • 150 g sera twarogowego
  • 25 g miękkiego masła
  • 40 g cukru trzcinowego Królewski
  • 150 g puree z dyni
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie

1

krok

Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku w 200°C przez ok. 30-40 minut. Całość następnie zblendować.

2

krok

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i serkiem. Dodać żółtko, puree z dyni oraz przyprawę do piernika i cynamon. Całość wymieszać na gładką masę.

3

krok

Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C góra-dół, a formę wyłożyć papierem do pieczenia.

4

krok

Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta. Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie, aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.

5

krok

Do masy wsypać przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do formy.

6

krok

Małymi porcjami nakładać masę dyniową po całej powierzchni ciasta. Za pomocą widelca lekko wymieszać po powierzchni z ciastem Brownie. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ciasto przez 35-40 minut. Po wyjęciu poczekać aż ostygnie, dopiero kroić.

Składniki

Ciasto na blachę 21x24cm:

  • 185 g czekolady gorzkiej 65%
  • 185 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g cukru trzcinowego Królewski
  • 85 g mąki pszennej
  • 40 g gorzkiego kakao

Warstwa dyniowa:

  • ok. 300 g dyni
  • 150 g sera twarogowego
  • 25 g miękkiego masła
  • 40 g cukru trzcinowego Królewski
  • 150 g puree z dyni
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika

Smacznego !

Opublikowano 30.10.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Deserki z karmelizowanymi gruszkami

Bezglutenowe torciki kokosowo-malinowe

Dżem bananowy z pomarańczą i wanilią oraz pancakes z borówkami amerykańskimi

Halloween brownie