Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Mąka Masło Jajko Dla dzieci Na słodko Podwieczorek Deser

Blogerka poleca

Babeczki kokosowe z niespodzianką

Kto ma ochotę na odrobinę egzotyki w środku zimy? Kokos, nutka rumu i urocza, śmietankowa „morska piana” zwieńczająca wypiek. Bogate, ale nie przytłaczające babeczki, nie tylko wspaniale smakują i wypełniają dom kojącym zapachem kokosa, ale i kryją w sobie małą niespodziankę. Z lekko chrupkim wierzchem pokrytym delikatnym kremem w przemiły sposób zaspokajają apetyt nie tylko na słodycze, ale i na odrobinę utęsknionego słońca :)

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Mąka Masło Jajko Dla dzieci Na słodko Podwieczorek Deser

Składniki

Ciasto na 15 szt.:

  • 360g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 170g masła w temperaturze pokojowej
  • 400g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 120ml maślanki
  • 120g wiórków kokosowych

Krem:

  • 150ml śmietanki kremówki 36%
  • 150g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżeczki białego rumu
  • odrobina niebieskiego barwnika

Przygotowanie

1

krok

W małej miseczce (nic więcej nie będziemy do niej dodawać) mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W większej misce miksujemy na puszystą masę cukier wraz z miękkim, pokrojonym w kawałki masłem. Po kilku minutach, nie przerywając mieszania, dodajemy po jednym jajku, wlewamy ekstrakt z wanilii. Nadal miksując wsypujemy kolejno połowę przygotowanych wcześniej suchych składników, po chwili maślankę, za moment pozostałą mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy do miski wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy całość łopatką tylko do rozprowadzenia ich w cieście.

2

krok

Napełniamy 15 papilotek, zostawiając w misce po łyżeczce masy na każdą z nich. Na środku każdej babeczki kładziemy rumową czekoladkę, przykrywamy łyżeczką ciasta. Pieczemy przez 25-30 minut w 180°C do suchego patyczka (pamiętając by nie wbić go w czekoladkę z nadzieniem), studzimy na kratce.

3

krok

W czasie, gdy babeczki będą stygły, przygotowujemy krem. Bardzo zimną śmietankę (można ją wcześniej schłodzić 15 minut w zamrażalniku) ubijamy zaczynając od niskich obrotów miksera, zwiększając je do maksimum gdy śmietanka zacznie się pienić. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone, cukier puder i rum, miksujemy na małych obrotach do połączenia. W kilku miejscach zanurzamy wykałaczki zamoczone wcześniej w barwniku, mieszamy lekko krem by zrobiły się w nim niebieskie smugi, jak najbardziej przypominające spienione fale. Masę chłodzimy przez 30 minut, niedbale nakładamy na wystudzone babeczki łopatką tak, by uzyskać "morski" efekt.

Składniki

Ciasto na 15 szt.:

  • 360g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 170g masła w temperaturze pokojowej
  • 400g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 120ml maślanki
  • 120g wiórków kokosowych

Krem:

  • 150ml śmietanki kremówki 36%
  • 150g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżeczki białego rumu
  • odrobina niebieskiego barwnika

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Tarta orzechowa z lemon curd

Kurki w zalewie

Biało-czerwone galaretki

Szarlotka bananowa z cynamonem