Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Cynamon Podwieczorek

Blogerka poleca

Aromatyzowane mieszadełka do herbaty

Cukrowe mieszadełka to uroczy drobiazg, który przyda Wam się nie tylko w domu, ale i może stać się miłym, słodkim upominkiem dla Waszych bliskich. Dzięki dużym kryształom kruszonego kandyzu pięknie prezentują się w towarzystwie herbat sypanych, a przygotowany z mieszanki świątecznych smaków syrop sprawi, że napój zyska nie tylko słodycz, ale i przyjemny aromat.

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Cynamon Podwieczorek

Składniki

  • cukier kandyz kruszony Cukier Królewski do obtoczenia
  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu

Przygotowanie

1

krok

Cukier do wypieków równomiernie rozsypujemy na dnie rondelka. Zalewamy sokiem, dodajemy cynamon i anyż. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas ściągamy syrop z brzegów garnka silikonową łopatką, by się nie przypalił. Kiedy mocno się spieni, ściągamy naczynie z ognia i po chwili sprawdzamy konsystencję – powinien być bardzo gęsty. Pod żadnym pozorem nie próbujemy rozgrzanego syropu, ani nie dotykamy go palcami.

2

krok

Drewniany patyczek zanurzamy w syropie do poziomu, do którego będziemy chcieli pokryć go kandyzem. Wkładamy do miseczki z cukrem, dociskamy drobinki by dobrze się przykleiły. Jeśli syrop na patyczku wystygnie, a nadal będą widoczne wolne miejsca, można nałożyć na nie kroplę mikstury i przykleić brakujące ziarenka. Zastygający syrop co jakiś czas podgrzewamy krótko na małym ogniu, pilnując by nie przypalał się na brzegach garnka.

Składniki

  • cukier kandyz kruszony Cukier Królewski do obtoczenia
  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Kurki w zalewie

Mus czekoladowy z ricottą i galaretką winno-granatową

Szarlotka bananowa z cynamonem

Czekoladki z syropem brzoskwiniowo-imbirowym