Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

#KrólewskieiProste Na słodko Dla dzieci Mąka Masło Mleko Cynamon

Blogerka poleca

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki to tradycja w każdym domu. Wypróbuj naszego przepisu na najlepsze, pełne magii i smaku pierniczki i stwórz w swoim domu i kuchni świąteczny klimat.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Na słodko Dla dzieci Mąka Masło Mleko Cynamon

Składniki

Składniki na ciasto

  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g miodu
  • 300 g cukru drobnego Królewski
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody + 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku pieczenia
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków + 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo

  • Kolorowe posypki
  • Lukier Królewski
  • Cukier perlisty Królewski

Przygotowanie

1

krok

Do garnka włożyć masło, 1/2 cukier i miód. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia.

2

krok

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym goździkiem, przyprawą do piernika i całość przesiać przez sito. Jajka ubić z pozostałą połową cukru na jasną i puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do przestudzonego miodu, wymieszać.

3

krok

Mąkę wymieszać z masą miodową i ubitymi jajkami. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski, owinąć szczelnie folią spożywczą i postawić na blacie na minimum 2 dni, ale najlepiej, kiedy ciasto leżakuje tydzień, bo nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i przechodzi pełnym aromatem przypraw.

4

krok

Piekarnik nagrzać do 180°C góra-dół (bez termoobiegu). Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość 5-7 mm i wykrawać foremkami pierniczki.

5

krok

Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 8 min (nie dłużej). Zdejmować z blaszki po wystudzeniu.

Składniki

Składniki na ciasto

  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g miodu
  • 300 g cukru drobnego Królewski
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody + 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku pieczenia
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków + 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo

  • Kolorowe posypki
  • Lukier Królewski
  • Cukier perlisty Królewski

Smacznego !

Opublikowano 14.12.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Tarta orzechowa z lemon curd

Ekspresowe rollsy cynamonowe

Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi

Naleśnik "Dutch baby"