Artykuł o cukrze

Dzień otwartych drzwi

Podczas Dni Otwartych nasze cukrownie w Strzelinie, Świdnicy, Polskiej Cerekwi, Ropczycach oraz Strzyżowie odwiedziło blisko 1 000 osób. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, a dostępne miejsca zapełniły się niemal natychmiast po ogłoszeniu zapisów.

Odwiedziło nas bardzo dużo rodzin z dziećmi, ale także osób starszych. Osoby te często pracowały wcześniej w cukrowniach, a teraz cieszyły się z możliwości zobaczenia, jakie zmiany zaszły w naszych zakładach – były pod wrażeniem wprowadzonych modernizacji. Podczas wydarzenia odwiedzający mogli zapoznać się z długą tradycją cukrownictwa w Polsce oraz z historią zakładów produkcyjnych znajdujących się w ich miejscowościach. Następnie zobaczyli z bliska, jaką drogę musi przebyć nasionko buraka, aby zamienić się w Cukier Królewski. Zwiedzającym towarzyszyli doświadczeni przewodnicy, na co dzień pracujący w naszych zakładach produkcyjnych. Po zakończeniu zwiedzania na dzieci czekały efektowne pokazy doświadczeń chemicznych oraz warsztaty robienia cukierków. Nikt nie opuścił cukrowni bez spróbowania waty cukrowej.

Oczami uczestników

Wydarzenie spotkało się z równie ciepłym przyjęciem przez lokalną prasę, radio i telewizję. Doczekaliśmy się prawie 100 publikacji oraz wielu pozytywnych komentarzy. Pracownicy mówili: „Wspaniałe wydarzenie”, „Nie wiedzieliśmy, że tak dobrze będzie zorganizowane”, „Była moja rodzina, są bardzo zadowoleni, mówią, że za rok znowu przyjdą”. Z ust uczestników padały takie słowa, jak: „Przejechałem ponad 100 km, aby tu dzisiaj być, bo 30 lat temu pracowałem w cukrowni i chciałem zobaczyć, jak się zmieniło. Jestem pod wrażeniem”, „Bardzo ciekawe wydarzenie, dzieci zachwycone” czy „Świetna edukacja najmłodszych”. Ponadto nie zabrakło plantatorów, którzy również podzielili się swoimi wrażeniami: „Od wielu lat współpracuję z cukrownią, a dopiero dziś miałem okazję zobaczyć, jak moje buraki są przerabiane”, „Bardzo ciekawie zorganizowane wydarzenie”.