Jacy jesteśmy?

#Ludzie

Najlepsze jest to, co blisko. Za produkcją Cukru Królewskiego stoją ludzie, którzy podczas kampanii pracują z dużym zaangażowaniem, by nasz cukier mógł trafić do rąk konsumentów. Przedstawiamy Wam pracowników podczas ich codziennej pracy.

Na malowniczo rozsianych polach rosną buraki cukrowe. Lokalni plantatorzy o nie dbają i do cukrowni dostarczają.

Wydaje Wam się, że ta maszyna za plecami Czesława Cygana, naszego ślusarza z cukrowni Ropczyce, to rakieta kosmiczna? Niewiele się mylicie! ;) A tak na serio, to warniki, do których wpływa sok gęsty o zawartości cukru ok 70%. Następnie w wyniku odparowania wody pod obniżonym ciśnieniem (pod próżnią prawie taką jak jest na księżycu) następuje tu krystalizacja. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej ciekawostek na temat produkcji cukru, śledźcie nasz profil. Niebawem ruszamy z kampanią cukrową. Będzie się działo! :)!

Scenografia do kolejnej części „Gwiezdnych Wojen” już gotowa! 👨‍🚀🚀🌌☄️ A tak naprawdę, Andrzej Cichowicz, nasz kierownik wydziału produkcji w cukrowni Strzelin, prezentuje urządzenie w którym odwirowany cukier zostaje poddany procesowi suszenia :) Chcecie wiedzieć więcej na temat produkcji cukru? Koniecznie śledźcie nasz profil! Niebawem pokażemy Wam więcej! <3

Jak myślisz, co znajduje się na zdjęciu? 🤔 Daj nam znać odpowiednią reakcją: <3 małe diamenty 😄 śnieżynki 👍 kryształki cukru

#Natura

Najlepsze jest to, co blisko. Cukier Królewski jest produkowany z naturalnego surowca – to produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Dowiedzcie się więcej m.in. od naszych plantatorów.

Najlepsze jest to, co blisko. Cukier Królewski jest produkowany z naturalnego surowca – to produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Dowiedzcie się więcej m.in. od naszych plantatorów.

Na polach naszych plantatorów wszystko idzie sprawnie! 🚜👏 Tylko w takim razie... co robi tam mysz? 🐭🤔 Sprawdźcie, co na ten temat powiedział nam Dariusz Klusko - nasz plantator, który dostarcza buraki cukrowe do cukrowni w Strzelinie. 😊

Zobaczcie, jak wygląda odbiór buraków cukrowych 👇🚜 Odpowiednio ułożone i prawidłowo okryte pryzmy czekają na załadunek surowca 😊🚛 Jak myślicie, ile ton uda nam się zebrać w tym roku? 🤔

Skąd pozyskujemy buraka cukrowego o najwyższej jakości korzenia? 💪 Między innymi z 10 ha gospodarstwa rolnego 🚜 Pawła Rozmusa i jego taty. Za kolejną udaną kampanię cukrowniczą dziękuje Mateusz Hutnik, nasz ekspert surowcowy ze Strzelina :) To właśnie dzięki lokalnym plantatorom powstaje Cukier Królewski <3

#Smak

Najlepsze jest to, co blisko. Czy jest wśród nas ktoś, kto nie podpisałby się pod tymi słowami? Czyż to nie bliskość i szczęście ukochanych osób sprawia, że czujemy się bezpiecznie, beztrosko i dobrze?

Twoje wypieki, słodkie słodyczą Cukru Królewskiego, przyprawione szczerym uczuciem i przygotowane z myślą o dzieleniu się z innymi to przepis na uśmiech.

Gdy nie ma już nic do kawy, a do sklepu daleko, niedziela staje się szczególnie trudna. Na szczęście mali pomocnicy na pewno zechcą nam asystować. Może to jednak sprawić, że zapomnimy dodać jajko czy posypać stolnicę mąką, a czas poszczególnych czynności wydłuży się do bliżej nieokreślonego. :) A skoro tak, to można przepis znacznie przyspieszyć pomijając schładzanie ciasta w lodówce. Co prawda zdrapywanie lepkiej miazgi jest wyzwaniem, ale zaoszczędzona godzina niedzieli - bezcenna. ;) Przy tych proporcjach ciasteczka są wystarczająco słodkie. Czy są dobre? Skoro z trzech blach (podwojone proporcje) do zdjęć została garstka - odpowiedź nasuwa się sama. Przepis polecają Zosia, Radek i Andrzej Tonia – nasz kolega zajmujący się eksportem. Składniki: • 250 g mąki pszennej • 190 g masła • 90 g cukru pudru Królewskiego • 1 żółtko Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Uwaga: Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Jeżeli tęsknicie za smakami lata, wypróbujcie przepis Małgorzaty Jedynak, naszej koleżanki z controllingu, która przygotowała dla nas uniwersalną i jakże pyszną słodko-kwaśną frużelinę wiśniową. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do ciast (szczególnie do serników), naleśników, racuchów i innych deserów, a Małgosia poleca ją także jako wyśmienity sos do lodów śmietankowych 🙂 Przepis: 🍒 2 kg wiśni 🍒 150 gramów cukru trzcinowego KRÓLEWSKIEGO 🍒 sok z cytryny 🍒 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie drylujemy, przekładamy do naczynia, zasypujemy cukrem i mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, aż wiśnie puszczą sok. Następnie wiśnie z dodatkiem soku z cytryny podgrzewamy w garnku na niezbyt mocnym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odlewamy ok. pół szklanki soku, czekamy, aż wystygnie, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z wiśniami. Całość starannie mieszamy i zagotowujemy (jeśli konsystencja będzie zbyt lejąca, to można dodać jeszcze łyżkę mąki bądź wg uznania). Po zagotowaniu należy przelać frużelinę do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 25 minut w piekarniku ustawionym na 120 st. C. Nie trzeba odwracać do góry dnem, tylko pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Doskonały dodatek do deserów jest gotowy, a dzięki pasteryzacji będziemy mogli się cieszyć jego smakiem w okresie zimowym, o ile wcześniej wszystkiego nie zjemy :) #najlepszejestblisko #thebestisclose

Ciekawe pomysły zawsze są blisko! Kolorowe kostki cukru mogą urozmaicić twój dzień na wiele sposobów. Co powiecie na propozycję od naszej koleżanki Olgi Lipnickiej z działu sprzedaży przemysłowej? My uwielbiamy takie kreatywne podejście do tematu ❤️ Tylko od Waszej inicjatywy zależy jak słodki będzie efekt! Zachęcamy do zabawy z Cukrem Królewskim! ;) Podzielcie się koniecznie swoimi pomysłami w komentarzach! :) #najlepszejestblisko #thebestisclose

Boo! Strrrrrasznie pyszny wieczór się zapowiada! 👻🎃 Monika Światłoń z biura handlowego w Krakowie przygotowała dla nas przepis na halloweenowe bezowe potworki. Sami zobaczcie! Składniki: 👻 2 białka 👻 ¾ szklanki cukru (cukier puder, cukier biały drobny bądź cukier trzcinowy) 👻 czekolada do dekoracji Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Następnie dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Nakładamy masę do rękawa i wyciskamy na blachę dowolne formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C i pieczemy przez 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C. Delikatnie uchylamy drzwiczki i suszymy do 2h. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy, jak wyobraźnia podpowiada - rozpuszczoną czekoladą lub idealnym do tego cukrem perlistym bądź pudrem. Nie bójcie się spróbować ;) #najlepszejestblisko #thebestisclose

Wasza skóra jest przesuszona i przebarwiona od promieni słonecznych? Potrzebujecie peelingu do ciała! Swój sprawdzony przepis zdradza Agata Górniak, nasza koleżanka z działu technicznego. Sprawdźcie i przekonajcie się, że Wasza kuchnia może się zmienić w najlepsze SPA! 🍋🛀 Składniki: ✔️ 1 szklanka białego lub trzcinowego Cukru Królewskiego ✔️ 1 łyżka oleju, np. kokosowego ✔️ 1 łyżka startej skórki cytryny i pomarańczy ✔️ 30 ml (kieliszek) soku z cytryny ✔️ 1 łyżka miodu Wszystkie składniki należy wymieszać i przełożyć do słoiczka. Gotowe! <3 #najlepszejestblisko #thebestisclose