Jacy jesteśmy?
Najlepsze jest to, co blisko. Za produkcją Cukru Królewskiego stoją ludzie, którzy podczas kampanii pracują z dużym zaangażowaniem, by nasz cukier mógł trafić do rąk konsumentów. Przedstawiamy Wam pracowników podczas ich codziennej pracy.
Na malowniczo rozsianych polach rosną buraki cukrowe. Lokalni plantatorzy o nie dbają i do cukrowni dostarczają.
Wydaje Wam się, że ta maszyna za plecami Czesława Cygana, naszego ślusarza z cukrowni Ropczyce, to rakieta kosmiczna? Niewiele się mylicie! ;) A tak na serio, to warniki, do których wpływa sok gęsty o zawartości cukru ok 70%. Następnie w wyniku odparowania wody pod obniżonym ciśnieniem (pod próżnią prawie taką jak jest na księżycu) następuje tu krystalizacja. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej ciekawostek na temat produkcji cukru, śledźcie nasz profil. Niebawem ruszamy z kampanią cukrową. Będzie się działo! :)!
Scenografia do kolejnej części „Gwiezdnych Wojen” już gotowa! 👨🚀🚀🌌☄️ A tak naprawdę, Andrzej Cichowicz, nasz kierownik wydziału produkcji w cukrowni Strzelin, prezentuje urządzenie w którym odwirowany cukier zostaje poddany procesowi suszenia :) Chcecie wiedzieć więcej na temat produkcji cukru? Koniecznie śledźcie nasz profil! Niebawem pokażemy Wam więcej! <3
Jak myślisz, co znajduje się na zdjęciu? 🤔 Daj nam znać odpowiednią reakcją: <3 małe diamenty 😄 śnieżynki 👍 kryształki cukru
Jak zdradził nam Waldemar Wróbel, automatyk z Cukrowni Strzyżów, na zdjęciu ukazane jest krojenie buraków cukrowych - wstępna czynność niezbędna do wydobycia cukru. Poszczególne pasemka krajanki mają różne przekroje, zgadniecie jakie? 👍 daszkowe, <3 rombowe, 😆 płaskie, 😯 wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.
Czy to centrum kontroli lotów? Nie, to nasza sterownia! ;) Gerard Kudla – nasz anioł stróż, a zarazem mistrz wydziału elektrycznego w Cukrowni Cerekiew – czuwa nad tym, by wszystko było na tip-top! :D
Początek września to dla nas ważny czas 📅 Rusza tzw. kampania cukrownicza, a sygnałem do startu jest uroczyste rozpalenie pieca 🔥 To ważny moment – prawie jak przekazanie płomienia olimpijskiego ;) Ogień nie zgaśnie przez blisko 5 kolejnych miesięcy, podczas których będziemy pracować na pełnych obrotach, by wyprodukować dla Was Cukier Królewski 😊 - wyjaśnia Mirosław Madej, ślusarz i majster produktowni z cukrowni Świdnica.
Cukrownia jest jak wielki statek, mamy nawet koło sterowe!🚢 Dziś naszym kapitanem jest Rajmund Bieniasz, ślusarz i spawacz w naszej Cukrowni Cerekiew. :)
Podczas Dni Otwartych nasze cukrownie w Strzelinie, Świdnicy, Polskiej Cerekwi, Ropczycach oraz Strzyżowie odwiedziło blisko 1 000 osób. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, a dostępne miejsca zapełniły się niemal natychmiast po ogłoszeniu zapisów.
Odwiedziło nas bardzo dużo rodzin z dziećmi, ale także osób starszych. Osoby te często pracowały wcześniej w cukrowniach, a teraz cieszyły się z możliwości zobaczenia, jakie zmiany zaszły w naszych zakładach – były pod wrażeniem wprowadzonych modernizacji. Podczas wydarzenia odwiedzający mogli zapoznać się z długą tradycją cukrownictwa w Polsce oraz z historią zakładów produkcyjnych znajdujących się w ich miejscowościach. Następnie zobaczyli z bliska, jaką drogę musi przebyć nasionko buraka, aby zamienić się w Cukier Królewski. Zwiedzającym towarzyszyli doświadczeni przewodnicy, na co dzień pracujący w naszych zakładach produkcyjnych. Po zakończeniu zwiedzania na dzieci czekały efektowne pokazy doświadczeń chemicznych oraz warsztaty robienia cukierków. Nikt nie opuścił cukrowni bez spróbowania waty cukrowej.
Oczami uczestników
Wydarzenie spotkało się z równie ciepłym przyjęciem przez lokalną prasę, radio i telewizję. Doczekaliśmy się prawie 100 publikacji oraz wielu pozytywnych komentarzy. Pracownicy mówili: „Wspaniałe wydarzenie”, „Nie wiedzieliśmy, że tak dobrze będzie zorganizowane”, „Była moja rodzina, są bardzo zadowoleni, mówią, że za rok znowu przyjdą”. Z ust uczestników padały takie słowa, jak: „Przejechałem ponad 100 km, aby tu dzisiaj być, bo 30 lat temu pracowałem w cukrowni i chciałem zobaczyć, jak się zmieniło. Jestem pod wrażeniem”, „Bardzo ciekawe wydarzenie, dzieci zachwycone” czy „Świetna edukacja najmłodszych”. Ponadto nie zabrakło plantatorów, którzy również podzielili się swoimi wrażeniami: „Od wielu lat współpracuję z cukrownią, a dopiero dziś miałem okazję zobaczyć, jak moje buraki są przerabiane”, „Bardzo ciekawie zorganizowane wydarzenie”.
Program Grant 5000 to wyjątkowa okazja, by wesprzeć najbliższe otoczenie zakładów produkcyjnych oraz zbudować dobre relacje z lokalną społecznością. Los miejscowych organizacji, stowarzyszeń, klubów czy szkół spoczywa w rękach naszych pracowników, którzy zgłaszają swoich kandydatów, zasługujących według nich na otrzymanie darowizny w wysokości 5 000 zł.
Szkoła Podstawowa nr 5 im. Seweryna Udzieli w Ropczycach
Dzięki darowiźnie oraz dużemu zaangażowaniu rodziców uczniów placówka wzbogaciła gabinet logopedyczny oraz pracownię muzyczną w dodatkowe wyposażenie i niezbędne pomoce dydaktyczne. Zakupiono: notebook, radioodtwarzacz, słuchawki, pakiet programów „Logopedyczne zabawy”, lustro oraz projektor. Wszystkie zakupione pomoce są wykorzystywane podczas zajęć logopedycznych i muzycznych z dziećmi i uczniami naszej szkoły. Dzięki darowiźnie liczba dzieci potrzebujących pomocy logopedycznej zdecydowanie się zmniejszy.
Stowarzyszenie Instytut Edukacyjno—Badawczy w Smardzowie
Stowarzyszenie prowadzi działania na rzecz lokalnej społeczności. Skierowane w szczególności do dzieci i młodzieży oraz osób niepełnosprawnych mentalnie. Dzięki darowiźnie zakupiono sprzęt sportowy – 10 trampolin i 10 stepów. Są one wykorzystywane podczas zajęć sportowych realizowanych w ramach: Klubu Środowiskowego Wsparcia i Aktywizacji Społecznej dla Osób Niepełnosprawnych oraz Klubu Edukacyjnego. Jest duże zapotrzebowanie na zajęcia aktywizujące osoby z niepełnosprawnościami, zajęcia poprawiające ich jakość funkcjonowania w społeczeństwie, a przede wszystkim zajęcia integracyjne. Aktywność fizyczna na trampolinach i stepach wszystkim dostarcza wiele radości, ale wymaga również zaangażowania, wykazania się aktywną i samodzielną pracą, co pozwala na jeszcze lepszą rehabilitację osób niepełnosprawnych i rozwój sportowy dzieci i młodzieży, a przede wszystkim integrację.
Ludowy Klub Sportowy „Cukrownik Pszenno”
Klub został założony na przełomie lat 1946/1947,a jego założycielami byli pracownicy cukrowni Świdnica w Pszennie. Od samego początku działalności klub zrzeszał w swoich szeregach zawodników związanych ze środowiskiem wiejskim, ale dzięki dobrej organizacji z dużym powodzeniem rywalizował z czołowymi drużynami z okolicznych miast. Poprzez sport wychowuje się tam i uczy dzieci dyscypliny, szacunku, radości ze zwycięstwa i pokory z powodu porażki. Dzięki darowiźnie zakupiono sprzęt sportowy, w tym stroje dla zawodników.
Szkoła Podstawowa nr 31 w Krakowie
Pieniądze z grantu wykorzystano na zakup 18 sztuk ozobotów Bit z firmy EduSense do szkolnej pracowni informatycznej. Dzięki temu nauczyciele mogą poprowadzić dodatkowe zajęcia z programowania z ozobotami za pomocą kolorowych pętli i ścieżek, a także lekcje programowania z wykorzystaniem platformy OzoBlockly. Roboty były także wykorzystywane na zwykłych lekcjach z informatyki. Nauka realizowana była przez zabawę i doświadczenia oraz rozwijała myślenie logiczne i algorytmiczne. Zakup robotów wzbogacił lekcje i pracę z dziećmi.
Międzyszkolny Klub Sportowy „Victoria” w Raciborzu
MKS SMS „Victoria” Racibórz prowadzi szkolenia sportowe w trzech sekcjach: pływania, lekkiej atletyki oraz zapasach. Głównymi celami działania są m.in.: wychowanie dzieci i młodzieży na zdrowych, wszechstronnie rozwiniętych i prawych obywateli, rozwijanie wśród nich zainteresowań sportowych, uczestniczenie w krajowych i międzynarodowych imprezach sportowych oraz organizowanie osób dorosłych do działań na rzecz klubu. „Victoria” opiera swoją działalność przede wszystkim na społecznej pracy członków oraz działaczy. Pozyskane środki były niezwykle istotne podczas organizacji imprez sportowych – przeznaczono je głównie na zakup koszulek, medali, pucharów oraz roll-upów reklamowych.
Akademia Piłkarska „Orlik” w Łagiewnikach
Jest to projekt, który ma nie tylko nauczyć dzieci „kopać piłkę”, ale także sprzyjać wychowaniu na prawdziwych sportowców. Aktualnie prowadzone są treningi dla pięciu grup wiekowych, w tym dziewcząt. Z zajęć korzystają dzieci z powiatu dzierżoniowskiego. Darowizna została przeznaczona na zakup kompletu meczowego, tj. koszulek, spodenek i getrów sportowych dla 42 dzieci w wieku przedszkolnym, a także sprzętu treningowego, niezbędnego do prowadzenia zajęć: bramek, znaczników tyczek, płotków treningowych. Dzięki dofinansowaniu poprawi się sprawność ogólną oraz technikę specjalną zawodników, co przekłada się na rozwój ich umiejętności oraz lepsze wyniki sportowe.
XLII Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Krakowie
Liceum jest samodzielną jednostką organizacyjną prowadzoną przez jednostkę samorządu terytorialnego – Urząd Miasta Krakowa. Szkoła realizuje nauczanie na II poziomie edukacyjnym, nie posiada filii ani składowych jednostek oświatowych. Za pieniądze z grantu zakupiono sześć mikroskopów, m.in. Levenhuk 320\D320L, przeznaczonych do obserwacji w świetle przechodzącym, które na co dzień wykorzystywane są w wielu dziedzinach nauki, w tym biologii, ekologii, medycynie i weterynarii czy do badań technologicznych. Dzięki nim młodzież będzie mogła uczyć się w nowoczesnej klasopracowni, poznawać samodzielnie mikroświat, doskonalić umiejętności mikroskopowania i prowadzenia badań naukowych, co przygotuje ich do kształcenia wyższego.
Najlepsze jest to, co blisko. Cukier Królewski jest produkowany z naturalnego surowca – to produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Dowiedzcie się więcej m.in. od naszych plantatorów.
Najlepsze jest to, co blisko. Cukier Królewski jest produkowany z naturalnego surowca – to produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Dowiedzcie się więcej m.in. od naszych plantatorów.
Na polach naszych plantatorów wszystko idzie sprawnie! 🚜👏 Tylko w takim razie... co robi tam mysz? 🐭🤔 Sprawdźcie, co na ten temat powiedział nam Dariusz Klusko - nasz plantator, który dostarcza buraki cukrowe do cukrowni w Strzelinie. 😊
Zobaczcie, jak wygląda odbiór buraków cukrowych 👇🚜 Odpowiednio ułożone i prawidłowo okryte pryzmy czekają na załadunek surowca 😊🚛 Jak myślicie, ile ton uda nam się zebrać w tym roku? 🤔
Skąd pozyskujemy buraka cukrowego o najwyższej jakości korzenia? 💪 Między innymi z 10 ha gospodarstwa rolnego 🚜 Pawła Rozmusa i jego taty. Za kolejną udaną kampanię cukrowniczą dziękuje Mateusz Hutnik, nasz ekspert surowcowy ze Strzelina :) To właśnie dzięki lokalnym plantatorom powstaje Cukier Królewski <3
Pryzma, przy której stoję, ma ok. 200 m długości – prawie jak dwa boiska piłkarskie :) Z tej masy buraków cukrowych koledzy z produkcji wydobędą ok. 150 ton królewskiej słodyczy – opowiada nasz ekspert surowcowy z Cukrowni Świdnica – Edward Mozol.
Najlepsze jest to, co blisko. Czy jest wśród nas ktoś, kto nie podpisałby się pod tymi słowami? Czyż to nie bliskość i szczęście ukochanych osób sprawia, że czujemy się bezpiecznie, beztrosko i dobrze?
Twoje wypieki, słodkie słodyczą Cukru Królewskiego, przyprawione szczerym uczuciem i przygotowane z myślą o dzieleniu się z innymi to przepis na uśmiech.
Ciekawe pomysły zawsze są blisko! Kolorowe kostki cukru mogą urozmaicić twój dzień na wiele sposobów. Co powiecie na propozycję od naszej koleżanki Olgi Lipnickiej z działu sprzedaży przemysłowej? My uwielbiamy takie kreatywne podejście do tematu ❤️ Tylko od Waszej inicjatywy zależy jak słodki będzie efekt! Zachęcamy do zabawy z Cukrem Królewskim! ;) Podzielcie się koniecznie swoimi pomysłami w komentarzach! :) #najlepszejestblisko #thebestisclose
Boo! Strrrrrasznie pyszny wieczór się zapowiada! 👻🎃 Monika Światłoń z biura handlowego w Krakowie przygotowała dla nas przepis na halloweenowe bezowe potworki. Sami zobaczcie! Składniki: 👻 2 białka 👻 ¾ szklanki cukru (cukier puder, cukier biały drobny bądź cukier trzcinowy) 👻 czekolada do dekoracji Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Następnie dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Nakładamy masę do rękawa i wyciskamy na blachę dowolne formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C i pieczemy przez 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C. Delikatnie uchylamy drzwiczki i suszymy do 2h. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy, jak wyobraźnia podpowiada - rozpuszczoną czekoladą lub idealnym do tego cukrem perlistym bądź pudrem. Nie bójcie się spróbować ;) #najlepszejestblisko #thebestisclose
Wasza skóra jest przesuszona i przebarwiona od promieni słonecznych? Potrzebujecie peelingu do ciała! Swój sprawdzony przepis zdradza Agata Górniak, nasza koleżanka z działu technicznego. Sprawdźcie i przekonajcie się, że Wasza kuchnia może się zmienić w najlepsze SPA! 🍋🛀 Składniki: ✔️ 1 szklanka białego lub trzcinowego Cukru Królewskiego ✔️ 1 łyżka oleju, np. kokosowego ✔️ 1 łyżka startej skórki cytryny i pomarańczy ✔️ 30 ml (kieliszek) soku z cytryny ✔️ 1 łyżka miodu Wszystkie składniki należy wymieszać i przełożyć do słoiczka. Gotowe! <3 #najlepszejestblisko #thebestisclose