Powrót do listy

Preparation time:

up to 30 minutes

Difficulty:

easy

Tagi:

For children Party Cake Birthday Powdered sugar Milk Chocolate Cinnamon Lemon picnic

Blogger recommendation

Wegański mazurek

Wielkanoc nie może się obejść bez babki, sernika i... oczywiście mazurka! Mamy dla Was nieco unowocześnioną wersję tego tradycyjnego, wielkanocnego wypieku: mazurek wegański. Aby jeszcze bardziej przykuł uwagę Waszych gości przygotujcie go w kształcie jajka - efekt murowany!

Preparation time:

up to 30 minutes

Difficulty:

easy

filter by tags :

For children Party Cake Birthday Powdered sugar Milk Chocolate Cinnamon Lemon picnic

Ingredients

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 120 g oleju kokosowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lodowata woda
  • Masa karmelowa:
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Masa karmelowa:

  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 200 ml mleka kokosowego (gęstej części)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • połówki orzechów włoskich

Preparation

1

step

Mąki oraz cukier puder przesiewamy do miski/na blat, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy (o stałej konsystencji) i zagniatamy ciasto. Dolewamy bardzo zimną wodę do momentu gdy uda nam się uformować ciasto (około 2-3 łyżki). Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

2

step

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na dość cienki placek o owalnym kształcie. Następnie za pomocą noża lub radełka wykrawamy z niego kształt jajka. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki, zaplatamy ze sobą po dwa, a następnie owijamy nimi brzegi mazurka. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 20 minut do złotego koloru.

3

step

Cukier trzcinowy rozpuszczamy na patelni lub w garnku o grubym dnie. Gdy całkowicie się rozpuści, dodajemy do niego olej kokoswy, mieszamy, a następnie studzimy. Mleko kokosowe mieszamy z wystudzonym karmelem.

4

step

Na upieczony i ostudzony spód od mazurka, wykładamy masę karmelową. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

Ingredients

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 120 g oleju kokosowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lodowata woda
  • Masa karmelowa:
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Masa karmelowa:

  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 200 ml mleka kokosowego (gęstej części)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • połówki orzechów włoskich

Enjoy !

Published on 09/03/2019

Print the recipe

Similar recipes

Kruche rogaliki z konfiturą z żurawiny

Sorbet malinowy z kandyzowanym mango

Zapiekane jabłka pod kruszonką

Drożdżówki z serem i owocami