Powrót do listy

Preparation time:

more than 45 minutes

Difficulty:

easy

Tagi:

Powdered sugar Flour Butter Egg Milk Lemon Cake dinner party Party

Blogger recommendation

Szarlotkowe babeczki pod bezą

Wielkimi krokami zbliża się 26. maja, a wraz z nim gonitwa za pomysłami jak najlepiej uczcić kryjące się pod tą datą święto. Dla swojej Mamy przygotowałam to, co lubi najbardziej – szarlotkę pod bezą! W nowej formie, w której będzie mogła porwać dla siebie tyle sztuk, ile dusza zapragnie, a nie obserwować jak w tajemniczych okolicznościach ciasto znika z blaszki kawałek po kawałku podjadane przez niesfornych domowników 

Preparation time:

more than 45 minutes

Difficulty:

easy

filter by tags :

Powdered sugar Flour Butter Egg Milk Lemon Cake dinner party Party

Ingredients

Kruche ciasto (6 sztuk):

  • 10 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g pokrojonego zimnego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 15 ml zimnego mleka

Nadzienie:

  • 45 g cukru kandyz kruszony Cukier Królewski
  • 3 średnie jabłka
  • 15 ml soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruszonka:

  • 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 65 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 40 g roztopionego masła

Beza szwajcarska:

  • 100 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 2 białka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Preparation

Ingredients

Kruche ciasto (6 sztuk):

  • 10 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g pokrojonego zimnego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 15 ml zimnego mleka

Nadzienie:

  • 45 g cukru kandyz kruszony Cukier Królewski
  • 3 średnie jabłka
  • 15 ml soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruszonka:

  • 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 65 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 40 g roztopionego masła

Beza szwajcarska:

  • 100 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 2 białka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Enjoy !

Published on 09/03/2019

Print the recipe

Similar recipes

Mus owocowy

Mus czekoladowy z ricottą i galaretką winno-granatową

Markizy z amaretto i pomarańczą