Powrót do listy

Preparation time:

more than 45 minutes

Difficulty:

easy

Tagi:

Powdered sugar Cake Egg Butter Flour afternoon snack Sweet

Blogger recommendation

Odwrócone ciastka żurawinowe

Im bliżej lata, tym chętniej sięgam po wyraziste owoce, zapominając powoli o czekoladowo-karmelowych pokusach. Wiosną lubię przełamywać słodycz kwaśnymi smakami i czasem dokonać małego przewrotu w kuchni. Dlatego przygotowałam dla Was odwrócone ciastka z żurawiną i malinami. Dzięki temu, że owoce pieką się na dnie kokilek, pozostają one miękkie i soczyste, a skrywające je ciasto o migdałowym aromacie powoli nasiąka pysznym sokiem. Żal nie spróbować!

Preparation time:

more than 45 minutes

Difficulty:

easy

filter by tags :

Powdered sugar Cake Egg Butter Flour afternoon snack Sweet

Ingredients

Nadzienie owocowe (4 porcje):

  • 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 160 g malin
  • 50 g płatków migdałowych

Ciasto:

  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 4 jajka
  • 170 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 4 gałki lodów

Preparation

Ingredients

Nadzienie owocowe (4 porcje):

  • 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 160 g malin
  • 50 g płatków migdałowych

Ciasto:

  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 4 jajka
  • 170 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 4 gałki lodów

Enjoy !

Published on 09/03/2019

Print the recipe

Similar recipes

Szarlotka bananowa z cynamonem

Wielkanocny mazurek

Lukier Królewski

Crumble jabłkowo-gruszkowe