Blogger recommendation
Markizy z amaretto i pomarańczą
Macie gotowe menu na Sylwestra? Nawet jeśli wszystko dopięliście już na ostatni guzik, na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na pyszne, maślano-migdałowe ciasteczka z amaretto i pomarańczą. Ich wykonanie jest dziecinnie proste, a większość czasu przygotowania zajmują chłodzenie i pieczenie, więc w przerwie między kolejnymi etapami zdążycie przygotować kilka innych przekąsek dla gości. Najlepsze są na drugi dzień - gdy już nieco zmiękną pod wpływem kremu, po prostu rozpływają się w ustach…
Preparation time:
more than 45 minutes
Difficulty:
easy
Ingredients
Ciasteczka (25 szt. markiz):
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 240 g mąki tortowej extra Basia
- 240 g miękkiego masła
- 15 ml likieru amaretto
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 75 g migdałów
Nadzienie:
- 25 g cukru pudru Cukier Królewski
- 250 g serka mascarpone
- 30 ml soku z pomarańczy
Dekoracja:
- cukier gruba rafinada Cukier Królewski
- 1 jajko
- 15 ml wody
Preparation
Ingredients
Ciasteczka (25 szt. markiz):
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 240 g mąki tortowej extra Basia
- 240 g miękkiego masła
- 15 ml likieru amaretto
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 75 g migdałów
Nadzienie:
- 25 g cukru pudru Cukier Królewski
- 250 g serka mascarpone
- 30 ml soku z pomarańczy
Dekoracja:
- cukier gruba rafinada Cukier Królewski
- 1 jajko
- 15 ml wody
Enjoy !
Rustykalne mini tarty z rabarbarem
Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami
Odwrócone ciastka żurawinowe
Rafaello bez pieczenia