Powrót do listy

Preparation time:

more than 45 minutes

Difficulty:

easy

Tagi:

Party Flour Powdered sugar dinner party Egg Birthday Butter

Blogger recommendation

Markizy z amaretto i pomarańczą

Macie gotowe menu na Sylwestra? Nawet jeśli wszystko dopięliście już na ostatni guzik, na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na pyszne, maślano-migdałowe ciasteczka z amaretto i pomarańczą. Ich wykonanie jest dziecinnie proste, a większość czasu przygotowania zajmują chłodzenie i pieczenie, więc w przerwie między kolejnymi etapami zdążycie przygotować kilka innych przekąsek dla gości. Najlepsze są na drugi dzień - gdy już nieco zmiękną pod wpływem kremu, po prostu rozpływają się w ustach…

Preparation time:

more than 45 minutes

Difficulty:

easy

filter by tags :

Party Flour Powdered sugar dinner party Egg Birthday Butter

Ingredients

Ciasteczka (25 szt. markiz):

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 240 g mąki tortowej extra Basia
  • 240 g miękkiego masła
  • 15 ml likieru amaretto
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 75 g migdałów

Nadzienie:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 ml soku z pomarańczy

Dekoracja:

  • cukier gruba rafinada Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 15 ml wody

Preparation

Ingredients

Ciasteczka (25 szt. markiz):

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 240 g mąki tortowej extra Basia
  • 240 g miękkiego masła
  • 15 ml likieru amaretto
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 75 g migdałów

Nadzienie:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 ml soku z pomarańczy

Dekoracja:

  • cukier gruba rafinada Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 15 ml wody

Enjoy !

Published on 09/03/2019

Print the recipe

Similar recipes

Rustykalne mini tarty z rabarbarem

Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami

Odwrócone ciastka żurawinowe

Rafaello bez pieczenia