Powrót do listy

Preparation time:

up to 30 minutes

Difficulty:

easy

Tagi:

Powdered sugar Milk Flour Egg Butter Nuts Cake Sweet For children desert

Blogger recommendation

Brioszki z waniliowym budyniem, rodzynkami i migdałami

Moją dzisiejszą śniadaniową propozycją zabiorę Was na moment do Francji. Tutaj śniadanie jada się zazwyczaj na słodko: croissanty, bagietki z konfiturą lub brioche, najczęściej w duecie z kawą to już francuski symbol. Sekretem drożdżowego francuskiego ciasta jest masło, w proporcji 1:2 z mąką. Dzięki niemu wypieki są tak pyszne, pachnące i piękne. Bułeczki można upiec same bez dodatków albo urozmaicić o domowy crème pâtissière z rodzynkami, a w sezonie o owoce jagodowe.

Preparation time:

up to 30 minutes

Difficulty:

easy

filter by tags :

Powdered sugar Milk Flour Egg Butter Nuts Cake Sweet For children desert

Ingredients

składniki na ciasto:

  • 28g drożdży świeżych
  • 50ml mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 8g soli
  • 85g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 5 jajek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 285g masła

składniki na crème pâtissière (budyń waniliowy):

  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 100ml mleka
  • 1 laska waniliowa
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki masła

oraz:

  • 6 łyżek rodzynek
  • 3 łyżki mleka
  • 6 łyżek płatków migdałowych

Preparation

Ingredients

składniki na ciasto:

  • 28g drożdży świeżych
  • 50ml mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 8g soli
  • 85g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 5 jajek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 285g masła

składniki na crème pâtissière (budyń waniliowy):

  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 100ml mleka
  • 1 laska waniliowa
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki masła

oraz:

  • 6 łyżek rodzynek
  • 3 łyżki mleka
  • 6 łyżek płatków migdałowych

Enjoy !

Published on 09/03/2019

Print the recipe

Similar recipes

Francuskie koszyczki z jesiennymi owocami

Bezglutenowe torciki kokosowo-malinowe

Kruche rogaliki z konfiturą z żurawiny

Kompoty owocowe