Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera (najlepiej z wiaderka)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • opakowanie cukru z wanilia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 jajka

Mus czekoladowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie:

KROK 1

Ciasteczka miksujemy na gładką masę, mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24 cm) odstawiamy do lodówki.

KROK 2

Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy kolejno jajka cały czas miksując. W tym czasie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 3

Dodajemy pozostałe składniki do masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy przygotowaną masę na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy przez ok. 60 min. Po tym czasie sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Delikatnie opadnie, ale tym się nie przejmujemy.

KROK 4

Śmietankę i masacarpone miksujemy na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie przestudzoną dodajemy do ubitego kremu, mieszamy dokładnie i przekładamy na wierzch ostudzonego sernika. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

KROK 5

Wierzch oprószamy ciemnym kakao, dodajemy owoce, ciasteczka, a brzegi dekorujemy pokruszonymi bezami.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl