Składniki:
Spód:
- ok. 20 sztuk ciasteczek Oreo
- pół kostki masła
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
- 6 ciasteczek Oreo
Dodatkowo:
- 2 banany
Przygotowanie:
KROK 1
Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy przy pomocy wałka i woreczka. Pokruszone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy nimi spód tortownicy (ok. 20 cm). Na przygotowany spód wykładamy 2 pokrojone w plasterki banany.
KROK 2
Śmietankę ubijamy z mascarpone na puszystą masę z dodatkiem cukru. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie wystudzoną dodajemy do wcześniej ubitej masy, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekane ciasteczka do naszej masy, mieszamy i wykładamy na gotowy spód.
KROK 3
Wierzch możemy udekorować dodatkowymi ciasteczkami. Ciasto schładzamy w lodówce przez min. 2 h przed podaniem.
smacznego!