Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Spód:

  • ok. 20 sztuk ciasteczek Oreo
  • pół kostki masła

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 6 ciasteczek Oreo

Dodatkowo:

  • 2 banany

Przygotowanie:

KROK 1

Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy przy pomocy wałka i woreczka. Pokruszone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy nimi spód tortownicy (ok. 20 cm). Na przygotowany spód wykładamy 2 pokrojone w plasterki banany.

KROK 2

Śmietankę ubijamy z mascarpone na puszystą masę z dodatkiem cukru. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie wystudzoną dodajemy do wcześniej ubitej masy, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekane ciasteczka do naszej masy, mieszamy i wykładamy na gotowy spód.

KROK 3

Wierzch możemy udekorować dodatkowymi ciasteczkami. Ciasto schładzamy w lodówce przez min. 2 h przed podaniem.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl