Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Deserki:

  • 2 twarde gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego Cukier Królewski
  • płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g ciasteczek cantuccini
  • duża filiżanka ostudzonej kawy espresso

Do dekoracji:

  • mięta
  • migdały

Przygotowanie:

KROK 1

Gruszki umyj, obierz i wydrąż gniazda, pokrój na ósemki.

KROK 2

Na patelni rozpuść miód i cukier. Dodaj ósemki gruszek i oprósz kardamonem. Smaż na średnim ogniu, tak aby z cukru i miodu powstał karmel. Przewróć gruszki na drugą stronę i smaż do momentu, aż będą miały złoty kolor, a karmel ładnie je oblepi. Odstaw i ostudź.

KROK 3

Do misy wlej śmietankę i ubij na średnich obrotach na pół-sztywno. Dodaj puder, serek mascarpone i ziarenka wanilii. Miksuj na małych obrotach na ładny gęsty krem.

KROK 4

Ciasteczka zanurzaj w kawie i układaj deserki warstwami: - na dno ciasteczka, następnie warstwa kremu, gruszka , ciasteczka , krem, gruszka. Udekoruj migdałami i listkami mięty.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl