Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Cake popsy

  • 400 g ciastek owsianych lub biszkoptów
  • 200 g masła orzechowego
  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

Do dekoracji:

  • kilka kostek czekolady mlecznej, gorzkiej, białej
  • kolorowe cukierki lub posypki

Przygotowanie:

KROK 1

Ciastka miksujemy na piasek, dodajemy masło orzechowe, cukier i mascarpone, dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodowce ok. 1h, następnie ze schłodzonej masy formujemy niewielkie kuleczki, układamy na blaszce.

KROK 2

W tym czasie przygotowujemy polewy. Czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, każdą osobno, dzięki czemu uzyskamy kilka kolorów naszych cake popsów.

KROK 3

Przygotowane kuleczki nabijamy na patyczki - mogą to być specjalne patyczki, lub papierowe słomki, najlepiej podzielone na dwie części. Końcówkę patyczka maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i w nią wbijamy kuleczkę, dzięki temu będzie stabilna.

KROK 4

Następnie zamaczamy całą kuleczkę, obsypujemy posypką i odkładamy na stojak lub wbijamy w kawałek styropianu. Przed podaniem schładzamy przez chwilę w lodówce.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl