Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Spód:

  • szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 18%

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru Królewskiego
  • 2 kostki masła (400 g)
  • łyżeczka pasty waniliowej

Do dekoracji:

  • ulubione owoce

Przygotowanie:

KROK 1

Składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Następnie wyłożyć spód tarty i piec w 180 stopniach przez ok. 25 min.

KROK 2

2/3 mleka podgrzać w rondelku z cukrem. W 1/3 pozostałego mleka rozpuścić budynie i wlać do mleka, kiedy to zacznie nam się gotować. Dołączyć pastę waniliową i dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu rózgi. Kiedy pojawia się bąbelki zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

KROK 3

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Gotową masę schłodzić w lodówce.

KROK 4

Masę wyłożyć na spód tarty, a na wierzch ułożyć ulubione owoce.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl