Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Składniki:

Eklery:

  • 110 ml wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 łyżki kawy espresso
  • Około 20 g czekolady deserowej

Przygotowanie:

KROK 1

Masło i wodę zagotować. Do wrzącej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać ciasto cały czas trzymając je na ogniu, aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i całość zmiksować mikserem. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć owalne kształty. Piec w temp. 200C przez około 20 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

KROK 2

Kremówkę ubić. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać zimną kawę, wymieszać. Na koniec stopniowo dodawać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.

KROK 3

Krem kawowy przełożyć do rękawa cukierniczego, nałożyć porcję na każde ostudzone ciastko ptysiowe. Wierzch posypać posiekaną czekoladą.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl