Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Spód:

  • 200 g kakaowych, kruchych ciastek
  • 100 g masła

Masa:

  • 150 g jagód
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody

Opcjonalnie

  • borówki, śliwki lub inne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

KROK 1

Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem. Powstałą masą wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć, wstawić do lodówki na 20 minut.

KROK 2

Do jagód dodać cukier puder, zmiksować blenderem na gładką masę (można je dodatkowo przecisnąć przez sitko, aby usunąć skórki, jednak nie jest to konieczne). Jogurt wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (jogurt i żelatyna powinny mieć taką samą temperaturę, aby się nie zważyły). Następnie dodać jagody do jogurtu, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 20 minut, aż masa zacznie tężeć.

KROK 3

Tężejąca masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać.

KROK 4

Na wierzchu ułożyć borówki i pokrojone w plasterki śliwki, lub inne ulubione owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl