Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • 340 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru Cukier królewski
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg czereśni
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

Przygotowanie:

KROK 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto (jeśli jest zbyt suche można dodać do niego 1-2 łyżki zimnej wody), a następnie schłodzić w zamrażarce przez 30 minut.

KROK 2

Czereśnie wydrylować, dodać do nich cukier, wymieszać. Lekko odsączyć z nadmiaru soku.

KROK 3

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wyłożyć nadzienie z czereśni. Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.

KROK 4

Piec w temp. 180C przez około 45 minut, na złoty kolor.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl