Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
- szczypta soli
- cukier z wanilia/ekstrakt waniliowy
Nadzienie:
- 300 g rabarbaru
- 100 g truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
- łyżka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
KROK 1
Mąkę, masło, śmietanę, 3 łyżki cukru, sól, ekstrakt mieszamy i wyrabiamy ciasto.
KROK 2
Gotowe ciasto odkładamy na ok 30 min do lodówki.
KROK 3
Owoce kroimy, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, mąkę ziemniaczana i mieszamy, odstawiamy.
KROK 4
Ciasto cieniutko wałkujemy, wykrawamy z niego małe krążki, wykładamy na środek owoce, zagniatamy brzegi do środka, wierzch obsypujemy płatkami migdałów, wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 30 min.
smacznego!