Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Masa:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka Cukru Królewskiego
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka śmietany 18%

Solony karmel:

  • 1 szklanka drobnego Cukru Królewskiego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • papilotki do babeczek lub forma do babeczek

Przygotowanie:

KROK 1

Suche składniki mieszamy.

KROK 2

Dodajemy mokre składniki i wszystko ponownie dokładnie mieszamy.

KROK 3

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do masy.

KROK 4

Wykładamy do papilotek na 2/3 wysokości, na wierzch dodajemy po plasterku banana, wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 25 min.

KROK 5

Międzyczasie przygotowujemy solony karmel do polania babeczek – cukier wrzucamy rondelka, na średnim ogniu podgrzewamy i czekamy aż cukier się rozpuścić, nie mieszając, ale uważamy żeby się nie przypalił.

KROK 6

Kiedy się rozpuścić i nabierze bursztynowego koloru wrzucamy masło, mieszamy do rozpuszczenia.

KROK 7

Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 8

Na koniec dodajemy sól i zdejmujemy z ognia.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl