Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Spód:

  • 300g ciastek czekoladowych z kremem (typu hit)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki masła

Krem:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500g serka mascarpone
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

Do dekoracji:

  • 300g truskawek

Przygotowanie:

KROK 1

Ciastka czekoladowe miksujemy na piasek, a w kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę mlecznej czekolady i masło.

KROK 2

Całość mieszamy ze sobą i wykładamy spód tortownicy, wkładamy do lodówki na min 30 min.

KROK 3

W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem – 1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmujemy z ognia i studzimy.

KROK 4

Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cienką strużką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając.

KROK 5

Masę wykładamy na wcześniej schłodzony spód, na wierzch dodajemy świeże truskawki. Tartę przechowujemy w lodówce.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl