Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek/herbatników czekoladowych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 70 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 50 g żelatyny
  • 100 g gorącej wody
  • Opcjonalnie: kilka kropel pasty waniliowej

Dekoracja:

  • Owoce sezonowe np. mrożone lub świeże maliny, porzeczki

Przygotowanie:

KROK 1

Masło roztopić. Ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Masę przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć ją na dnie i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut.

KROK 2

Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie, ostudzić. Ser wymieszać z cukrem, lekko podgrzać (tak, aby miał zbliżoną temperaturę do żelatyny, co ułatwi jej rozprowadzenie). Dodać rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropel pasty waniliowej, wymieszać. Całość schłodzić.

KROK 3

Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Wyrównać, wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby całość całkowicie stężała. Wierzch udekorować owocami.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl