Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

  • cukier kandyz kruszony Cukier Królewski do obtoczenia
  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

KROK 1

Cukier do wypieków równomiernie rozsypujemy na dnie rondelka. Zalewamy sokiem, dodajemy cynamon i anyż. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas ściągamy syrop z brzegów garnka silikonową łopatką, by się nie przypalił. Kiedy mocno się spieni, ściągamy naczynie z ognia i po chwili sprawdzamy konsystencję – powinien być bardzo gęsty. Pod żadnym pozorem nie próbujemy rozgrzanego syropu, ani nie dotykamy go palcami.

KROK 2

Drewniany patyczek zanurzamy w syropie do poziomu, do którego będziemy chcieli pokryć go kandyzem. Wkładamy do miseczki z cukrem, dociskamy drobinki by dobrze się przykleiły. Jeśli syrop na patyczku wystygnie, a nadal będą widoczne wolne miejsca, można nałożyć na nie kroplę mikstury i przykleić brakujące ziarenka. Zastygający syrop co jakiś czas podgrzewamy krótko na małym ogniu, pilnując by nie przypalał się na brzegach garnka.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl