Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

KROK 1

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy formę lub żeliwną patelnię o średnicy ok. 23 cm, smarujemy ją masłem. Czekoladę kroimy w mniejsze kosteczki, grubo siekamy orzechy, a wiórki kokosowe mielimy na masło – pomocny może okazać się tu młynek do kawy, trzeba jednak uważać, by nie sfatygować silniczka. Najlepiej mielić pulsacyjnie zaczynając od niewielkiej ilości wiórków i stopniowo dosypywać kolejne, ściągając przy okazji łopatką gotowe masło z dna i ścianek urządzenia.

KROK 2

Masło rozpuszczamy, mieszamy z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Po chwili dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Dosypujemy suche składniki: mąkę, sodę i sól, miksujemy całość z masłem kokosowym. Dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl