Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Bezy (ok. 25 szt.):

  • 120g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny

Deserki (4 porcje w naczynkach o pojemności 300ml):

  • 26g (2 łyżki) cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 80g ciastek zbożowych
  • 650g jogurtu greckiego
  • 200g truskawek
  • 4 owoce kiwi
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

KROK 1

Rozgrzewamy piekarnik do 110°C, włączamy funkcję termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy sok z cytryny i nadal miksujemy na najwyższej mocy miksera. Stopniowo, po łyżeczce, dodajemy cukier puder nie przerywając mieszania. Kiedy masa stanie się bardzo gęsta i sztywna, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier zachowując niewielkie dostępy. Bezy będą piekły się przez godzinę, studzimy je w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

KROK 2

Ciasteczka drobno kruszymy, powstały piasek dzielimy równo między słoiczki, dociskamy do dna wąską szklanką.

KROK 3

W miskach rozdrabniamy blenderem osobno kiwi i truskawki, do każdej porcji owoców dodajemy po łyżce cukru i soku z limonki.

KROK 4

Do każdego słoiczka nakładamy kolejno: 3 łyżki jogurtu, rozkruszoną bezę, mus z kiwi, 3 łyżki jogurtu z rozkruszoną bezą, mus

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl