Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Crème brûlée (4 porcje po 100ml):

  • 40 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 40 g cukru trzcinowego Cukier Królewski do posypania
  • 280 ml śmietanki kremówki 36%
  • skórka otarta z 3 mandarynek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 żółtka
  • 20ml soku z mandarynki

Przygotowanie:

KROK 1

Śmietankę podgrzewamy wraz ze skórką z mandarynek i ekstraktem waniliowym. Zdejmujemy z ognia gdy będzie bliska zagotowania. Odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.

KROK 2

Żółtka ucieramy wraz z cukrem, dodajemy przecedzony sok z mandarynki. Do mieszanki wlewamy wystudzoną śmietankę, bez przerwy mieszając całość rózgą. Płyn przepuszczamy przez sito z drobnymi oczkami, wlewamy do 4 ramekinów o średnicy 9 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C, pieczemy 50-60 minut, aż krem się zetnie (środek powinien być galaretowaty), ale nie zarumieni. Gotowy deser odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie już chłodny wstawiamy go na kilka godzin – a najlepiej na noc – do lodówki.

KROK 3

Tuż przed podaniem posypujemy zimny krem warstwą cukru, którą karmelizujemy nad palnikiem

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl