Składniki:
Churros (ok. 45 szt.):
- 13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski
- 250ml wody
- 75g masła
- 140g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 3 jajka
- olej słonecznikowy (do smażenia)
Posypka:
- 80g cukru do wypieków Cukier Królewski
- 1 łyżeczka cynamonu
Sos czekoladowy:
- 80g czekolady deserowej
- 125ml śmietanki kremówki
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
KROK 1
Wodę, cukier i masło podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia składników. Zmniejszamy płomień palnika na średni, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą, zaczynamy energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolite ciasto zbijające się w kulę. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do ciasta roztrzepane w miseczce jajka, miksujemy. Z początku ciasto będzie rzadkie, szybko jednak zacznie gęstnieć – aby churros trzymały kształt, masa musi być naprawdę gęsta. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, lub po prostu do grubego foliowego woreczka z obciętym końcem. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej – powinno być go tyle, by ciasto swobodnie pływało po powierzchni. Jak najbliżej tafli oleju wyciskamy z rękawa paseczki o długości ok. 10 cm, odcinamy ciasto od tylki nożyczkami. Gdy tylko jedna strona churro się zarumieni, obracamy go na drugą stronę. Wyławiamy i odsączamy z tłuszczu kładąc pączka na papierowym ręczniku.
KROK 2
W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, oprószamy churros z każdej strony.
KROK 3
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy do
smacznego!