Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Średnie

Składniki:

Churros (ok. 45 szt.):

  • 13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 250ml wody
  • 75g masła
  • 140g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • olej słonecznikowy (do smażenia)

Posypka:

  • 80g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sos czekoladowy:

  • 80g czekolady deserowej
  • 125ml śmietanki kremówki
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

KROK 1

Wodę, cukier i masło podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia składników. Zmniejszamy płomień palnika na średni, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą, zaczynamy energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolite ciasto zbijające się w kulę. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do ciasta roztrzepane w miseczce jajka, miksujemy. Z początku ciasto będzie rzadkie, szybko jednak zacznie gęstnieć – aby churros trzymały kształt, masa musi być naprawdę gęsta. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, lub po prostu do grubego foliowego woreczka z obciętym końcem. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej – powinno być go tyle, by ciasto swobodnie pływało po powierzchni. Jak najbliżej tafli oleju wyciskamy z rękawa paseczki o długości ok. 10 cm, odcinamy ciasto od tylki nożyczkami. Gdy tylko jedna strona churro się zarumieni, obracamy go na drugą stronę. Wyławiamy i odsączamy z tłuszczu kładąc pączka na papierowym ręczniku.

KROK 2

W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, oprószamy churros z każdej strony.

KROK 3

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy do

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl