Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Składniki:

Spód (6 porcji):

  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 200 g blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych
  • 160 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 60 ml roztopionego oleju kokosowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem cytrynowy:

  • 200 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 6 jajek
  • 6 cytryn (i sok, i starta skórka)
  • 200 g zimnego masła

Dekoracja:

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

KROK 1

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Ceramiczne foremki o średnicy ok. 10 cm natłuszczamy, na dnie kładziemy krążki papieru do pieczenia. W misie malaksera pulsacyjnie jak najdrobniej mielimy migdały i wiórki kokosowe z cukrem. Dodajemy jajko, roztopiony olej kokosowy i ekstrakt, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Każdą z foremek wylepiamy ciastem, nakłuwamy na dnie widelcem. Pieczemy przez ok. 18 min. aż spody się zrumienią. Gotowe wyjmujemy z foremek i zostawiamy do ostygnięcia.

KROK 2

Jajka wbijamy do rondelka, roztrzepujemy widelcem do połączenia białek z żółtkami. Mieszamy dokładnie z sokiem i skórką z cytryn, dodajemy cukier puder. Całość lekko podgrzewamy ciągle mieszając, by jajka się nie ścięły. Dodajemy po kawałku masła. Po jego rozpuszczeniu krem przecedzamy i odstawiamy do ostudzenia i stężenia. Wykładamy w równych porcjach na kokosowe spody.

KROK 3

Każdą tartaletkę dekorujemy układając na niej w rzędach płatki migdałowe tak, by na siebie zachodziły i tworzyły wzór łuski. Oprószamy cukrem pudrem.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl