Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Średnie

Składniki:

Przyprawa do dyniowych deserów:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka goździków

Spód:

  • 230 g herbatników zbożowych
  • 90 g orzechów włoskich
  • 120 g roztopionego masła
  • szczypta cynamonu

Masa sernikowa (wszystkie składniki w temp. pokojowej!):

  • 115 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką
  • 200 g serka kremowego Philadelphia
  • 30 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 jajko
  • 150 g purée z dyni*
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyniowych deserów

Przygotowanie:

KROK 1

Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu, młynku do kawy lub małym malakserze. Rozdrabniamy na proszek.

KROK 2

Formę do tarty – najlepiej z wyjmowanym dnem - o wymiarach 36×13 cm lub okrągłą o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem. Wszystkie składniki spodu mielimy w malakserze na mokry piasek. Wylepiamy nim mocno dno i boki formy, odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.

KROK 3

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Serek kremowy miksujemy z cukrem i śmietanką. Dodajemy jajko, przyprawę i purée. Mieszamy do połączenia składników, wylewamy masę na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i zapiekamy przez 20-25 min. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

KROK 4

W kąpieli wodnej (czyli w żaroodpornej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą tak, by jej spód nie dotykał powierzchni wrzątku) przez kilka minut mieszamy białka z cukrem i ekstraktem pilnując, aby cukier nie osadzał się na brzegach miski i całkowicie się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, zdejmujemy mieszankę znad wody i ubijamy białka przez kilkanaście minut aż zupełnie ostygną, a spód miski będzie chłodny. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką o średnicy 1 cm. Wyciskamy bezowe łezki na powierzchnię sernika, przypalamy z wierzchu palnikiem do crème brûlée lub wstawiamy na chwilę do piekarnika z funkcją grilla. * Aby przygotować purée, należy usunąć ze środka dyni pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skórą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo oddzielić od skórki łyżką, trzeba go jeszcze odsączyć z wody (np. wyciskając przez chustę serowarską) i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe purée można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl