Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 15 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Mus:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 100 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g ricotty
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 ml zimnej wody

Galaretka:

  • 100 ml soku z granatu
  • 100 ml różowego, półwytrawnego wina
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 ml zimnej wody

Dekoracja:

  • 40 g białej czekolady
  • garść ziarenek granatu

Przygotowanie:

KROK 1

Białą czekoladę siekamy, z porcji przeznaczonej do dekoracji robimy obieraczką do warzyw wiórki.

KROK 2

Podgrzewamy 100 ml śmietanki kremówki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy ostudzony sos czekoladowy. Delikatnie mieszamy. Pozostałe 100 ml śmietanki ubijamy, ricottę miksujemy z cukrem pudrem, mieszamy z ubita śmietaną. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Gdy straci płynną postać, podgrzewamy ją przez kilka sekund na niskiej mocy w mikrofalówce (nie może się zagotować!). Rozpuszczoną dodajemy do obu mas, delikatnie mieszamy i przekładamy całość do dużych kieliszków. Chłodzimy przynajmniej godzinę do stężenia, by kolejna warstwa nie naruszyła musu.

KROK 3

Odcinamy koronę i spód granatu. Owoc kroimy wzdłuż białych linii, wybieramy ziarenka. Wyciskamy z nich 100 ml soku, przecedzamy. Mieszamy z różowym winem. Przygotowujemy żelatynę w identyczny sposób, jak w przypadku musu, dodajemy do soku z winem. Galaretkę wylewamy na stężały mus, odstawiamy do zastygnięcia.

KROK 4

Gotowy deser dekorujemy wiórkami czekoladowymi i ziarenkami granatu.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl