Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • ½ łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 900 g wiśni
  • 80 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 limonka

Dekoracja:

  • 50 g cukru kryształ gruby Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

KROK 1

Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Rozcieramy palcami aż ciasto zacznie się kruszyć. Dodajemy jajko i wodę, wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy. Chłodzimy w lodówce przez 30 min. Po upływie tego czasu dzielimy kulę na dwie części – jedną odrobinę większą od drugiej. Większą wałkujemy, nawijamy na wałek i rozwijamy nad przygotowaną formą. Dociskamy brzegi, obcinamy nadmiar ciasta i ugniatamy go z odłożoną wcześniej mniejszą porcją. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.

KROK 2

Z limonki ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Wiśnie zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy aż wiśnie puszczą sok i znacznie zmiękną, ale się całkowicie nie rozpadną. Sok z limonki mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy łyżkę podgrzanego soku z wiśni, łączymy. Wlewamy do gotujących się wiśni i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Podgrzewamy przez chwilę, aż wokół owoców powstanie kisiel. Nadzienie wykładamy na spód placka.

KROK 3

Mniejszą porcję ciasta wałkujemy na wymiar formy, rozwijamy nad wiśniowym nadzieniem. Łączymy brzegi spodu i wierzchu placka. Rozkłócamy jajko z mlekiem, smarujemy mieszanką wierzch ciasta. Dekorujemy grubym kryształem, na środku robimy kilka małych nacięć ułożonych w gwiazdkę. Placek pieczemy przez 35-40 min.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl