Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Masa waniliowa (około 40 sztuk):

  • 200 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski
  • 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 90 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masa kakaowa:

  • 65 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski
  • 130 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 30 g masła
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Przygotowanie:

KROK 1

Przygotowujemy dwa rondelki o grubym dnie. Osobno podgrzewamy na małym ogniu składniki na masę waniliową, osobno na kakaową. Ciągle mieszamy krówki, ściągając łopatką z brzegów bulgoczącą miksturę. Gotujemy kilkanaście minut aż do całkowitego rozpuszczenia i znacznego zgęstnienia składników. Zdejmujemy z ognia, jeszcze przez kilka minut ucieramy każdą z mas.

KROK 2

Krówkę waniliową przelewamy do wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Łyżeczką nakładamy łatki z krówki kakaowej. Obie masy muszą być jeszcze gorące i płynne – dość szybko zaczynają zastygać i pojawia się na nich charakterystyczna, krucha skorupka. Całość odstawiamy do ostygnięcia, po czym chłodzimy kilka godzin w lodówce. Kroimy na niewielkie cukierki.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl