Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 15 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Składniki na 3 porcje:

  • 8 krówek
  • 45 ml wody
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Bita śmietana:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%

Kogel-mogel:

  • 35 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

KROK 1

Krówki kroimy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy podlewając wodą i często mieszając, by się nie przypaliły. Gdy tylko uzyskają płynną konsystencję dodajemy mleko, cynamon i rozkrojoną laskę wanilii lub ekstrakt. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy napoju. Kiedy będzie gotowy, wyławiamy skórkę z wanilii. Można podać go od razu na ciepło, ale schłodzony będzie równie dobry.

KROK 2

Śmietankę zaczynamy ubijać na niskich obrotach miksera. Gdy zacznie gęstnieć zwiększamy moc do maksimum, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy porcję bitej śmietany na napój.

KROK 3

Żółtko ubijamy z cukrem pudrem aż zjaśnieje i zyska na gęstości. Kogel-mogel wylewamy strużką na warstwę śmietanki.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl