Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Ciasteczka (ok. 35 par):

  • 100 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką
  • 200 g miodu
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g mąki migdałowej lub migdałów bez skórek
  • 300 g mąki pszennej

Kisiel z papai:

  • 35 g cukru pudru Cukier Królewski
  • dojrzała papaja
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

  • 40 g borówek

Przygotowanie:

KROK 1

Miód ucieramy z masłem i – jeśli nie dysponujemy mąką migdałową, a migdałami blanszowanymi, w słupkach lub w płatkach – połową podanej porcji cukru. Pozostały cukier mielimy wraz z migdałami na mąkę, przesiewamy wraz z mąką pszenną do utartej masy maślanej. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.

KROK 2

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy ciasteczka, przed włożeniem ich do piekarnika można je na kilkanaście minut umieścić w lodówce, by lepiej zachowały kształt. Ciastka będą się piekły 10-12 min.

KROK 3

Papaję obieramy, usuwamy nasiona i kroimy miąższ na niewielkie kawałki. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż owoc zmięknie. Całość blendujemy na gładko, przecieramy przez drobne sito i jeszcze raz podgrzewamy, tym razem dodając mąkę ziemniaczaną. Szybko mieszamy, by uniknąć powstania grudek (jeśli się pojawią, kisiel można znów przecedzić).

KROK 4

Na spód ciasteczka nakładamy porcję kisielu, przykrywamy drugim ciasteczkiem. Z wierzchu dekorujemy kropelką kisielu i kilkoma borówkami.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl