Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Trudny

Składniki:

Składniki

  • 8 jaj
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 100 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 20 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Przygotowanie:

KROK 1

Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj widelcem, a następnie odstaw. W drugiej misce ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodaj 150 g drobnego cukru. Ubijaj ponownie do momentu rozpuszczenia cukru. Do ubitych białek wlej żółtka, delikatnie wymieszaj rózgą. Następnie do masy dodaj przesianą przez sito mąkę oraz kakao. Ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy i piecz w temp. 180°C przez 40 minut. Po upieczeniu wystudź i przekrój ciasto na trzy blaty.

KROK 2

Serek mascarpone przełóż do miseczki, dodaj do niego pokruszoną chałwę, wymieszaj. Śmietanę kremówkę ubij, pod koniec ubijania dodaj 20 g cukru pudru, wymieszaj. Do serka mascarpone stopniowo dodawaj ubitą kremówkę i mieszaj do połączenia składników.

KROK 3

Łodyżki rabarbaru umyj, pokrój w paski o długości około 2-3 cm. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojony rabarbar oraz 120 g cukru trzcinowego. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając, przez około 15 minut (aż cukier się rozpuści, a rabarbar lekko zmięknie). Wystudź.

KROK 4

Blaty kakaowego biszkoptu przełóż kremem chałwowym. Łyżkę kremu wyłóż także na wierzch tortu i rozsmaruj ją na jego powierzchni. Następnie wyłóż karmelizowany rabarbar.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl