Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej typ 450
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 40 g roztopionego masła
  • 8 g suchych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cynamonu

Przygotowanie:

KROK 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy podgrzane mleko i wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy zacznie "odchodzić" od rąk, wlewamy roztopione masło, ponownie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 30 minut, aby wyrosło.

KROK 2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 części. Z każdej formujemy wałek, który następnie dzielimy na drobne części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kuleczkę.

KROK 3

Brytfankę do babki (z kominem) smarujemy masłem. Każdą kuleczkę ciasta zanurzamy w roztopionym maśle, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Kuleczki układamy jedna przy drugiej w brytfance. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, brytfankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.

KROK 4

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika blaszkę z ciastem odwracamy "do góry nogami" bezpośrednio na drewnianą deskę lub kratkę kuchenną. Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl