Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 100 g mieszanki dowolnych orzechów (np. nerkowców, laskowych i włoskich)
  • 100 g masła
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
  • 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 60 g płatków orkiszowych
  • 50 g płatków jaglanych
  • 40 g migdałów w płatkach

Dodatkowo

  • 20 g płatków kokosa
  • 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
  • 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • owoce sezonowe: maliny, borówki, porzeczki

Przygotowanie:

KROK 1

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, orkiszowe i jaglane. Dodajemy pestki dyni, nasiona chia oraz ekologiczny cukier trzcinowy. Suche składniki mieszamy, następnie dodajemy do nich roztopione masło, wszystko mieszamy.

KROK 2

Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekamy około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, mieszamy łyżką granolę, a następnie ponownie wstawiamy ją do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie po raz kolejny mieszamy zawartość blaszki. Po około 15 minutach granola powinna być gotowa. Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej mieszankę orzechów, migdały w płatkach (można je uprzednio lekko podprażyć), płatki kokosa oraz połowę cukru kandyzowanego. Mieszamy.

KROK 3

Na dno pucharków lub szklaneczek, w których mamy przygotować deser wysypujemy warstwę granoli.

KROK 4

Na warstwę granoli wykładamy część owoców oraz jogurtu naturalnego. Następnie wykładamy kolejną warstwę granoli, jogurt i owoce. Wierzch deseru posypujemy pozostałym cukrem kandyzowanym.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl