Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

  • 3-4 banany
  • chałka lub inna dowolna bułka (najlepiej czerstwa)
  • 2/3szklanki mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki cukru białego Cukier Królewski
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • około 5 łyżek twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo

  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych migdałów lub innych orzechów

Przygotowanie:

KROK 1

Chałkę/ bułkę kroimy na kromki. Do miseczki wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego oraz łyżkę cynamonu, mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, dodajemy do niej łyżkę cukru trzcinowego oraz pół łyżki cynamonu, mieszamy.

KROK 2

Kromki pieczywa maczamy w mleku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, smażymy bułki z dwóch stron na złoty kolor.

KROK 3

Na patelnię wsypujemy cukier biały. Podgrzewamy na niedużym ogniu aż się rozpuści (nie mieszamy go łyżką, a jedynie potrząsamy patelnią). Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego dwie łyżki masła, po czym energicznie mieszamy całość rózgą kuchenną. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę i również energicznie mieszamy. Banany obieramy, dowolnie kroimy. Posypujemy je pozostałym cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy kawałki bananów z dwóch stron, na złoty kolor. Usmażone przekładamy na patelnię z karmelem.

KROK 4

Twaróg mieszamy z jogurtem. Smarujemy nim podsmażone grzanki, na wierzch wykładamy karmelizowane banany i polewamy karmelem. Dodatkowo wierzch możemy posypać posiekanymi migdałami lub innymi orzechami.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl