Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Składniki

  • 240 g cukru białego Cukier Królewski
  • 460 g mąki pszennej typ 450
  • 200 ml oleju
  • 200 ml wody gazowanej
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2-3 łyżki soku wyciśniętego z buraka
  • 1 łyżka masła
  • około 40 g bułki tartej lub kaszy manny

Przygotowanie:

KROK 1

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę, do której następnie dodajemy stopniowo cukier biały i ubijamy do rozpuszczenia cukru.

KROK 2

Do piany z białek z dodatkiem cukru stopniowo dodajemy żółtka i nadal ubijamy masę mikserem. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz na przemian, stopniowo wodę i olej. Wszystko delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

KROK 3

Brytfankę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ciasto przez około 45 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest już gotowe).

KROK 4

Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy sok z buraka, mieszamy aż powstanie nam gładki lukier.

KROK 5

Upieczoną i lekko ostudzoną babkę polewamy przygotowanym wcześniej lukrem.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl