Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Średnie

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 170 ml oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny + skórka z niej otarta
  • 150 cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

KROK 1

Jajka i cukier biały ubijamy aż masa stanie się jasna, puszysta i podwoi swoją objętość. Wówczas dolewamy do niej stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i wszystko delikatnie mieszamy łopatką.

KROK 2

Przygotowaną masę wykładamy do foremek na babeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekamy około 40 minut (do "suchego patyczka").

KROK 3

Cukier puder mieszamy z jogurtem naturalnym.

KROK 4

Gotowym lukrem polewamy babeczki, wierzch posypujemy skórką startą z cytryny.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl