Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lemon curd:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru białego Cukier Królewski
  • 100 g masła
  • sok z jednej cytryny oraz skórka z niej otarta
  • około 200 g truskawek

Przygotowanie:

KROK 1

Mąkę oraz cukier puder przesiewamy do miski/na blat, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło, posiekane orzechy, wbijamy jajko i żółtko i wyrabiamy ciasto (jeśli będzie zbyt twarde można dodać 1-2 łyżki bardzo zimnej wody). Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 40 minut lub do zamrażalnika na około 15minut.

KROK 2

Po tym czasie wałkujemy placek i wykładamy nim brytfankę do tarty. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 25 minut (na złoty kolor), po czym studzimy.

KROK 3

Jajka i żółtka przeznaczone do lemon curd wbijamy do garnuszka, dodajemy cukier, mieszamy trzepaczką. Następnie ustawiamy na wolnym ogniu, dodajemy sok z cytryny i skórkę oraz masło i wszystko podgrzewamy cały czas mieszając trzepaczką. Masa powinna gotować się około 8-10 minut, wówczas zacznie gęstnieć. Gdy tak się stanie zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

KROK 4

Truskawki kroimy w drobną kostkę (2 połówki można odłożyć do dekoracji). Na upieczony i ostudzony spód tarty wykładamy lemon curd, wierzch dekorujemy truskawkami.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl