Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml wrzącej wody
  • 4 g żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski

Przygotowanie:

KROK 1

Truskawki obieramy z szypułek, miksujemy blenderem na jednolitą masę. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, studzimy, a następnie łączymy z masą truskawkową oraz połową cukru pudru.

KROK 2

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody, studzimy, a następnie łączymy z jogurtem natuarlnym i pozostałym cukrem pudrem.

KROK 3

Do kokilek lub innych niedużych naczyń wylewamy pierwszą warstwę - jogurtową. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy do momentu, aż masa stężeje (około 40 minut).

KROK 4

Gdy masa jogurtowa stężeje wykładamy na nią masę truskawkową, ponownie wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Gdy masa truskawkowa także stężeje wyjmujemy galaretki z kokilek (najlepiej w tym celu włożyć na kilka sekund kokilki do naczynia z gorącą wodą). Wyjmujemy galaretki i układamy je na talerzykach tak, aby biała wartswa znalazła się na górze. Wierzch możemy opcjonalnie udekorować cząstkami truskawek.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl