Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl

Tiramisu szarlotkowe

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 120 g oleju kokosowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lodowata woda
  • Masa karmelowa:
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Masa karmelowa:

  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 200 ml mleka kokosowego (gęstej części)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • połówki orzechów włoskich

Przygotowanie:

KROK 1

Mąki oraz cukier puder przesiewamy do miski/na blat, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy (o stałej konsystencji) i zagniatamy ciasto. Dolewamy bardzo zimną wodę do momentu gdy uda nam się uformować ciasto (około 2-3 łyżki). Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

KROK 2

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na dość cienki placek o owalnym kształcie. Następnie za pomocą noża lub radełka wykrawamy z niego kształt jajka. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki, zaplatamy ze sobą po dwa, a następnie owijamy nimi brzegi mazurka. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 20 minut do złotego koloru.

KROK 3

Cukier trzcinowy rozpuszczamy na patelni lub w garnku o grubym dnie. Gdy całkowicie się rozpuści, dodajemy do niego olej kokoswy, mieszamy, a następnie studzimy. Mleko kokosowe mieszamy z wystudzonym karmelem.

KROK 4

Na upieczony i ostudzony spód od mazurka, wykładamy masę karmelową. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

smacznego!

Przepis pobrany z: www.cukierkrolewski.pl