Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Loading Loading

Select category:

Special Occasions

Download the recipe

Cracovian Layer Cake

Time Time 50 min
Stopiń trudności Difficulty Medium
Rate Rate
Brown sugar, almonds, cinnamon, cloves, nutmeg and currants… this is a must for lovers of intriguing taste combinations.

Ingredients

  • 250 g Cukier Królewski cane fine sugar Tetra Rex

    250 g Cukier Królewski cane fine sugar Tetra Rex

  • 250 g butter

    250 g butter

  • 250 g flour

    250 g flour

  • 250 g ground almonds

    250 g ground almonds

  • 1 egg

    1 egg

  • 1 tablespoon cinnamon

    1 tablespoon cinnamon

  • 8 tablespoons cocoa

    8 tablespoons cocoa

  • 1 glass cherry vodka

    1 glass cherry vodka

  • a pinch of nutmeg

    a pinch of nutmeg

  • a pinch of cloves

    a pinch of cloves

  • 250 g currant jelly or jam

    250 g currant jelly or jam

  • 1 egg yolk

    1 egg yolk

  • 1 tablespoon condensed milk

    1 tablespoon condensed milk

Preparation

Step 1
Prepare all ingredients and knead into a dough.
Step 2
Spread 2/3 of the dough in a well-buttered layer-cake tin (26 cm in diameter). Fold up the edges to about 1 cm.
Pierce with a fork. Spread the layer with currant jelly or jam.
Step 3
Roll out the remaining batter, cut into strips ca. 1 cm wide and place them on the jelly in a chequered pattern. Place the last strip on the folded edge to close the cake.
Step 4
Mix the egg yolk with condensed milk and smear over the chequered top.
Step 5
Bake at ca. 180°C for 50 minutes.