Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Wiosenne serniczki pistacjowo-limonkowe

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Serniczki zaskoczą Was przepięknym jasnozielonym kolorem (dzięki orzechom), orzeźwiającym limonkowym aromatem i delikatnym pistacjowym smakiem. Są idealne by pysznie rozpocząć wiosnę lub jako poczęstunek dla gości przy wielkanocnym stole. Sernik można również przygotować w klasycznej tortownicy, jednak tak upieczone serniczki są od razu gotowymi porcjami, w sam raz do zaserwowania w czasie świąt. Przepis przygotowała Asia z bloga Cioccolato Gatto.

Składniki

  • 75 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    75 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • 50 g ciasteczek kakaowych

    50 g ciasteczek kakaowych

  • 2 łyżki masła, roztopionego

    2 łyżki masła, roztopionego

  • 500 g sera twarogowego, zmielonego 2-3-krotnie

    500 g sera twarogowego, zmielonego 2-3-krotnie

  • 125 ml śmietanki kremówki 30-36%

    125 ml śmietanki kremówki 30-36%

  • 80 g pistacji (niesolonych), zmielonych na proszek

    80 g pistacji (niesolonych), zmielonych na proszek

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • skórka otarta z 1/2 limonki

    skórka otarta z 1/2 limonki

  • Składniki na galaretkę:

    Składniki na galaretkę:

  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    2-3 łyżki cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • sok z 2 limonek

    sok z 2 limonek

  • 2 łyżeczki żelatyny

    2 łyżeczki żelatyny

  • 100 ml wody

    100 ml wody

  • 12 plasterków limonek

    12 plasterków limonek

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzać do 160°C. Na najniższą półkę położyć naczynie z gorącą wodą. Foremkę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papilotkami. Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Do każdego dołka wsypać identyczną ilość ciasteczek i docisnąć opuszkami palców. Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, śmietankę kremową i cukier. Miksować na wolnych obrotach miksera, aż się połączą, następnie dosypać zmielone pistacje, dodać jajko, a na koniec skórkę z limonki i mąkę ziemniaczaną. Masę serową rozdzielić równo pomiędzy foremkami. Piec 10 minut w 160°C, następnie 20-30 minut w 120°C, aż sernik się zetnie. Ostudzić.
Krok 2
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. W garnuszku zagotować sok limonkowy, cukier i wodę. Garnek ściągnąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Galaretkę odstawić w temp. pokojowej do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Krok 3
Na każdym ostudzonym serniczku ułożyć po plasterku limonki, zalać tężejącą galaretką (można też posypać odrobiną zmielonych pistacji) i schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyciągnąć na ok. 30 minut.