Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Słodkości 18+

Pobierz przepis

Wino dziadka

Czas wykonania Czas wykonania 3 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Komu nie marzyła się własna winnica albo przynajmniej piwnica z winem, albo półeczka z winem w kuchni, albo... Czas przestać marzyć, zakasać rękawy i zabrać się do pracy.

Składniki

  • 5 kg cukru białego Cukier Królewski  (2 kg na sok + 3 kg do wina)

    5 kg cukru białego Cukier Królewski (2 kg na sok + 3 kg do wina)

  • 20 kg winogron

    20 kg winogron

  • 1 paczka drożdży winnych

    1 paczka drożdży winnych

  • 1 opakowanie pożywki

    1 opakowanie pożywki

Przygotowanie

Etap 1
Umyte owoce przetworzyć w sokowniku. Do 1 sokownika wchodzi 2,5 kg owoców, należy dodać 1 szklankę cukru, otrzymamy wówczas ok. 3 l soku. Z 20 kg winogron powstanie 24 l soku.
Etap 2
Do 2/3 szklanki przegotowanej, gorącej wody dodać 3 łyżeczki cukru i przestudzić.
Etap 3
Dodać drożdże i szczyptę pożywki. Zostawić na 3 dni. Od czasu do czasu przemieszać - jeżeli wytwarza się piana, znaczy to, że drożdże pracują i proces przebiega prawidłowo.
Etap 4
Słój na wino dokładnie wyszorować i zdezynfekować odrobiną alkoholu. 3 kg cukru rozpuścić w 3 l wody, wlać do słoja, przestudzić, wlać sok, połączyć z rozpuszczonym w wodzie cukrem, wlać drożdże i resztę pożywki, zakryć watą i odstawić na 3 – 4 dni w temperaturze pokojowej. Słój przetrzymywać w temperaturze pokojowej. Słój powinien być wypełniony nie więcej niż do 3/4 objętości.
Etap 5
Gdy ustąpi burzliwa fermentacja, założyć rurkę fermentacyjną i wypełnić ją do połowy wodą, odstawić słój na 6 – 8 tygodni.
Etap 6
Gdy fermentacja ustąpi całkowicie, ściągnąć rurką wino do drugiego słoja, powstały na dnie osad wylać.
Etap 7
Po 2 tygodniach zabieg powtórzyć. Wlać wino do butelek, zamknąć korkami. Jeżeli chcemy, by wino dłużej leżakowało, do każdej napełnionej butelki należy wlać trochę wódki lub spirytusu (2 cm w szyjce butelki).