Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Wielkie ciasteczko z czekoladą i orzechami

Czas wykonania Czas wykonania 45 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Kruche ciasteczko z czekoladą i orzechami to jedna z tych słodkich przekąsek, po które sięgamy najczęściej. A gdyby tak przygotować jego większą wersję, która tak prędko się nie skończy a do tego rozpieszcza podniebienie lekko ciągnącym się środkiem...? Wypróbujcie prosty przepis, a przekonacie się, jak dobrze znane smakołyki nabierają uroku w nowym wymiarze.

Składniki

  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 100 g mlecznej czekolady

    100 g mlecznej czekolady

  • 30 g orzechów nerkowca

    30 g orzechów nerkowca

  • 40 g wiórków kokosowych

    40 g wiórków kokosowych

  • 60 g masła

    60 g masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 150 g mąki pszennej

    150 g mąki pszennej

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

    szczypta soli

Przygotowanie

Krok I
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy formę lub żeliwną patelnię o średnicy ok. 23 cm, smarujemy ją masłem. Czekoladę kroimy w mniejsze kosteczki, grubo siekamy orzechy, a wiórki kokosowe mielimy na masło – pomocny może okazać się tu młynek do kawy, trzeba jednak uważać, by nie sfatygować silniczka. Najlepiej mielić pulsacyjnie zaczynając od niewielkiej ilości wiórków i stopniowo dosypywać kolejne, ściągając przy okazji łopatką gotowe masło z dna i ścianek urządzenia.
Krok II
Masło rozpuszczamy, mieszamy z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Po chwili dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Dosypujemy suche składniki: mąkę, sodę i sól, miksujemy całość z masłem kokosowym. Dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy łopatką równo rozprowadzając dodatki w masie. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 35 min.