Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Wielkanocne koszyczki babkowo-cytrynowe

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Główkując nad wielkanocnymi słodkościami nie mogłam pozbyć się ciągle wracających skojarzeń z tradycyjnymi potrawami i smakami, które obowiązkowo co roku cieszą podniebienie przy świątecznym stole. Powstał z nich nietypowy deser łączący to, co w czasie Wielkiej Nocy lubimy najbardziej. Leciutka jak puch i przepyszna babka majonezowa, cytrynowy akcent w postaci musu, a to wszystko w czekoladowym koszyczku, po przygotowaniu którego radośnie doszłam do wniosku, że całość wygląda jak połówka troszkę kolorystycznie odwróconego jajka w skorupce. Kolejny punkt Świąt, a wszystko w jednym, uroczym deserze!

Składniki

  • 4 porcje

    4 porcje

  • Na koszyczki czekoladowe

    Na koszyczki czekoladowe

  • 200 g dowolnej czekolady

    200 g dowolnej czekolady

  • 4 baloniki :)

    4 baloniki :)

  • Na babkę majonezową:

    Na babkę majonezową:

  • 80 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    80 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej, rozdzielone na białka i żółtka

    2 jajka w temperaturze pokojowej, rozdzielone na białka i żółtka

  • 35 g majonezu w temperaturze pokojowej

    35 g majonezu w temperaturze pokojowej

  • skórka otarta z ½ cytryny

    skórka otarta z ½ cytryny

  • 40 g mąki pszennej

    40 g mąki pszennej

  • 45 g mąki ziemniaczanej

    45 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Na mus cytrynowy:

    Na mus cytrynowy:

  • 150 g cukru do wypieków Cukier Królewski

    150 g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski

    25 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 2 łyżki gorącej wody

    2 łyżki gorącej wody

  • ½ łyżeczki żelatyny w proszku

    ½ łyżeczki żelatyny w proszku

  • 115 g masła

    115 g masła

  • skórka otarta z 1 i ½ cytryny

    skórka otarta z 1 i ½ cytryny

  • 100 ml soku z cytryny

    100 ml soku z cytryny

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 6 żółtek

    6 żółtek

  • 350 ml śmietanki kremówki 36%

    350 ml śmietanki kremówki 36%

Przygotowanie

Krok I
Połowę porcji czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej – żaroodporne naczynie ustawiamy nad gotującym się wrzątkiem tak, by dno nie stykało się z lustrem wody. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy naczynie znad kąpieli i dodajemy pozostałą tabliczkę, mieszamy aż powstanie gładka masa. Baloniki napełniamy powietrzem do rozmiarów niedużej miseczki i zawiązujemy tak, by udało się upuścić z nich powietrze bez przebijania. Gdy czekolada osiągnie temperaturę pokojową, ale nadal będzie płynna, obtaczamy w niej balonik do połowy wysokości. Odstawiamy do wyschnięcia na papier do pieczenia. Miseczki powinny spędzić w lodówce ok. 30 min. Po tym czasie obtaczamy je raz jeszcze, ponownie chłodzimy. Przed wyjęciem baloników miseczki powinny spędzić przynajmniej 5 min. w temperaturze pokojowej - próbując odkleić balon od zimnej czekolady można uszkodzić miseczkę. Każdy z baloników odplątujemy, wypuszczamy powietrze. Spora część odklei się sama, resztę balonika ostrożnie odrywamy pamiętając, by nie zostawić na zewnątrz miseczki śladów palców.
Krok II
Piekarnik rozgrzewamy do 100°C, formę na małą babkę lub keks smarujemy masłem i oprószamy mąką wytrzepując jej nadmiar. Ubijamy na sztywno białka, w małych porcjach dodajemy cukier i miksujemy do powstania sztywnej i błyszczącej piany. Wlewamy po jednym żółtku, po każdym mieszając. Dodajemy majonez i skórkę z cytryny, po raz ostatni miksujemy. Przesiane mąki i proszek do pieczenia wsypujemy do masy, delikatnie mieszamy całość łopatką - tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika i od razu zwiększamy temperaturę do 175°C. Babka powinna się piec do suchego patyczka, ok. 20-25 min. (zależnie od kształtu blaszki). Gotową zostawiamy na 10 min. w formie, po czym przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Kroimy na plasterki (można odciąć przypieczone brzegi), wykładamy ciastem dno czekoladowych miseczek.
Krok III
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy na bok. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drobny cukier, skórkę i sok z cytryny, sól. Mieszamy trzepaczką i gdy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka. Podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu, ciągle ubijając masę trzepaczką. Jeśli krem zacznie bulgotać, odstawiamy go na kilka sekund znad palnika. Gdy znacznie zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Odstawiamy aż wystygnie. W międzyczasie ubijamy śmietankę, pod koniec dodając do niej cukier puder. Dzielimy na dwie równe porcje. Jedną z nich delikatnie z pomocą łopatki mieszamy z ostudzonym kremem, nakładamy do miseczek zakrywając zupełnie warstwę babki.
Krok IV
Pozostałą śmietanką dekorujemy deser. Serwujemy z dumą.